910
Nové
YI YI REN
« PředchozíDalší »
Slzovka obecná - Bílá perla Východu YI YI REN
Působení dle tradiční čínské medicíny:
Posiluje slezinu PI QI XU a vylučuje vlhkost SHI,
Vylučuje hlen TAN a odstraňuje blokády YU
Ochlazuje horkost RE a vylučuje horké toxiny RE DU
Posiluje energii Qi ledvin a plic
Z hlediska tradiční čínské medicíny příznivě působí u stavů jako kupř.:
Datum dostupnosti:
YI YI REN
« PředchozíDalší »
Slzovka obecná - Bílá perla Východu YI YI REN
Působení dle tradiční čínské medicíny:
Posiluje slezinu PI QI XU a vylučuje vlhkost SHI,
Vylučuje hlen TAN a odstraňuje blokády YU
Ochlazuje horkost RE a vylučuje horké toxiny RE DU
Posiluje energii Qi ledvin a plic
Z hlediska tradiční čínské medicíny příznivě působí u stavů jako kupř.:
Popis dle tradiční čínské medicíny – viz Nápoj čínských MUDRců (kód 900)
Dávkování – 40 g denně, tj. 2 vrchovaté polévkové lžíce
Nepoužívat (dle tradiční čínské medicíny) v případě – těhotenství, při akutním infekčním onemocnění (chřipka, angína apod.)
Balení – 227 g Slzovky (v podobě semen divoké trávy – Sem. Coix lacrima - jobi)
Naše Slzovka je testována na těžké kovy, plísně, mikroby, aflatoxiny a hlavně jako jediná v ČR i na 4 skupiny pesticidů (460 druhů), neboť ty se dnes stávají celosvětovým problémem, obzvláště u produktů z tzv. Třetího světa. Často se stává, že zákazníci v domnění, že užívají bylinné preparáty, jsou naopak „zanášeni“ dalšími nežádoucími „chemikáliemi“. Příklad laboratorního vyšetření na těžké kovy, baktérie, plísně a pesticidy (1, 2) z akreditované švýcarské laboratoře Phytax Laboratory.
Uplatnění v kuchyni
Je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, zejména v Indii, kde ji však v novější době nahradila kukuřice. V Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Ovšem naše kroupy nemají takový účinek jako právě slzovka… Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka nebo loupaná jako burské oříšky. Používá se též jako náhrada prosa (jáhel).
Vyzkoušejte sami...
- Slzovku přidávejte občas po troškách při vaření naturální rýže, přidává se jako příloha, ne však většinou samostatně, ale právě s rýží, kuskusem, bulgurem (slzovky se přidává max.1/3).
- Hrstku slzovky můžete též přidávat do každé polévky k obohacení a zahuštění.
- Uvařená slzovka s rýží může sloužit i jako výchozí surovina pro další výrobu- např. když směs ze slzovky rozmixujete, můžete z hmoty udělat pomazánku nebo chutné smažené placičky. Když ho zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu.
- Výborná je s houbami připravený jako „kuba".
Inspirativní recepty
Slzovková bramboračka
Slzovku přes noc namočíme, vaříme s novým kořením a bobkovým listem, na másle osmahneme cibuli a houby, přidáme trochu brambor, kořenovou zeleninu, sušená rajčata, libeček, saturejku, kmín, rozmarýn, majoránku a česnek.
Slzovka se zeleninou
Na pánev dáme na chvíli opražit slzovku a podlejeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni.
Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou (červenou řepou s křenem) nebo sezónní zeleninou.
Pro posílení imunity
V Číně se slzovka užívá se začátkem podzimu v dětském jídelníčku pro posílení obranyschopnosti. Pojídá se cca 3 týdny každý večer jedna malá miska kaše připravené ze slzovky a mrkve.
Slzovka se uvaří v hrnci do měkka a v jiné nádobě uvaříme poměrově zhruba stejné množství na kostičky nakrájené mrkve. Po uvaření obého toto smícháme a krátce spolu provaříme, zakapeme troškou oleje a ochutíme dle potřeb. Pro děti s trochou soli nebo i bez ní; popřípadě mírně osladit. Pro dospělé můžeme vymyslet cokoli – např. ochutit sojovkou a kari kořením nebo kurkumou, trochou česneku a pepře…fantazii se meze nekladou.
Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...